Ladislav Šoltys a jeho odpovědi – 1.část

O rozhovor jsem písemnou formou požádal zakladatele těchto webových stránek  a tak se teď můžete dozvědět například kde Láďa všude hrál,trénoval a nebo jak dlouho připravoval webový stránky….

 

 1.Jaké byly začátky tvé fotbalové kariéry?Kde jsi hrál za žáky a dorost a jak dlouho?
Já jsem za žáky nikdy oficiálně nikde nehrál. V Ohnišťanech se zakládala tato mládežnická kategorie až v roce, kdy jsem byl o rok starší. Přesto jsem si za ně ten rok zahrál. Tehdejší trenér mě stavěl tzv. “na černo”. Hrál jsem myslím na registraci Tondy Suchomela.
A dalším roce už jsem hrál zcela legálně v nově založeném dorostu v sousedním Myštěvsi. Až do konce dorostu už jsem nikam jinam nezamířil. Od začátku jsem měl místo v “základu” a dařilo se mě i střelecky, takže nebyl důvod odcházet

2.Kde jsi hrál za dospělé?
Za muže jsem začal také v Myštěvsi, kde jsem nastupoval už v dorosteneckém věku. Tehdy jsem si musel projít procesem tzv. “ostaršení”, protože pravidla před rokem 1989 nedovolovala hráčům mladším 18 let nastupovat za muže bez patřičného lékařského vyšetření!
Tenkrát se muselo v 18 na vojnu, dlouho jsem si za muže tedy nezahrál. Po vojně jsem se v B třídě neprosadil a z Myštěvse jsem se vrátil do Ohnišťan. Ale ani tam jsem dlouho nevydržel a po neshodách s trenérem Hlavatým jsem přestoupil do Skřivan. Tam jsem odehrál téměř celý zbytek své aktivní kariéry. Do Ohnišťan jsem se vrátil už jen na chvíli, opět po neshodách s trenérem ve Skřivanech, ale po pár odehraných zápasech v roli náhradníka a po hádce s Fléglem (konflikty s trenéry mě provázely celou kariérou), jsem ukončil kariéru.

3.Kde bylo tvoje místo v sestavě?Byls tam spokojený,nebo bys raději hrál na jiném postu?
Hrál jsem téměř výhradně v útoku, kde se mě i nejvíc dařilo. V Myštěvském dorostu pár zápasů na místě klasického stopera, ale trenér brzo pochopil, že na tomto místě mě fotbal moc nebaví. V mužích asi půl sezóny na krajním beku (taky v Myštěvsi). Vyhnul se mě jen záložník. Nikdy jsem nebyl žádný velký technik, takže to asi není žádné překvapení.

4.Na kterém hřišti se ti hrálo dobře a kde naopak jsi nastupoval nerad?
Mě se hrálo vždy dobře doma, před domácími diváky. Na starém ohnišťanském hřišti směrem na “Sucharďák” na pravé straně s udírnou po pravé ruce. V Myštěvsi na branku vzdálenější od bytovek, taky radši napravo, ale tam jsem moc šancí neměl, protože na té straně hrál excelentní střelec Ryba. A ve Skřivanech taky s bufetem po pravé ruce směrem od vchodu.
Nerad jsem nastupoval na hřištích se škvárovým povrchem. Dnes už asi kluci nebudou vědět, o čem vlastně mluvím … Hradecká Lokomotiva, Malšovice, většinou to byly týmy z Hradce.

5.Nastupoval jsi celou kariéru zadarmo,nebo se ti někdy stalo,že přišla za fotbalový výkon hmotná odměna?
Pokud se nebudou počítat poslední kopy a výročky v klubech (tam bylo občerstvení zdarma, takže je to taková finanční odměna), tak jsem hrál zadarmo. Co si pamatuji, tak jsem nikdy nedostal ani kopačky nebo tepláky.
Vlastně teď když o tom tak přemýšlím, dostal jsem jednou za zápas peníze. A to jsem v něm ani nenastoupil. Seděl jsem v hledišti (nevím, jestli si ještě někdo vzpomene proč?) při zápase se Starým Bydžovem a z Kosiček zavolal Lerby (hráč Myštěvse P. Pokorný), že pokud Ohnišťany vyhrají, Kosičky zaplatí. Zápas skončil vysokou výhrou (myslím 7:2) a já si za týden při zápase s Kosičkami vyzvedl slíbenou prémii (1500 Kč,-).

6.Aktivní kariéru jsi ukončil kvůli věku nebo nějakým zdravotním problémům?Či tě k tomu donutil jiný důvod?
Aktivní kariéru jsem ukončil pro neshody s trenérem Fléglem při působení v Ohnišťanech. Přibral jsem a když jsem přestal trucovat, bylo na návrat na trávník pozdě. Pro boj s nadváhou nemám dostatek pevné vůle!

7.Jaká byla tvoje fotbalová kariéra?
Fotbalovou kariéru jsem popsal dostatečně v otázkách dříve položených.

8.Kterou část přípravy jsi měl radši jako hráč?Letní nebo zimní?
Já neměl rád ani jednu. Nerad běhám dlouhé výběhy, tedy běhal jsem. Dnes už neběhám vůbec. Sprinty mě až tolik nevadily, takže o malinko radši jsem měl letní. Ale v Ohnišťanech ani tu, měl jsem tam smůlu na trenéry, kteří si na dlouhých výbězích zakládali.

9.Který trenér tě v průběhu hráčské kariéry nejvíc ovlivnil?
Já musím jmenovat dva. Tím prvním byl J. Ludvík v prvním angažmá v Myštěvsi, od něho mám první fotbalová moudra. A druhým je J. Macháček, současný trenér Chomutic, který mě vedl ve Skřivanech. Jeho odpověď na otázku (po několika nevydařených zápasech, kdy se mě nedařilo prolomit střeleckou smůlu): “Kam mám při sólo nájezdu vystřelit, aby z toho byl gól?”, byla excelentní: “Tref ho do hlavy, on uhne!”

10.Hoď do placu nějakou „veselou příhodu z natáčení“ z fotbalových trávníků z vlastní kariéry?
Já si na žádnou teď hned nevzpomenu, ale sednout si v hospodě s bývalými spoluhráči, bylo by jich nepočítaně.

11..Který sport bys provozoval nehrát fotbal?
Hrál bych šachy, pokud to teda je vůbec sport?

12..Objevil se někdy tvůj snímek,video v novinách nebo TV?
Já myslím, že v TV ani na videu nikde nejsem, nebo o tom nevím. Jednou, dvakrát se moje fotografie objevila v Hradeckých novinách v době mého působení ve Skřivanech.

Odpovědi na dalších dvanáct otázek se dozvíte ve druhé části……..

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *